mandag den 28. marts 2011

5000, men så er døve katte og hunde vist også talt med


Der er 5000 døve i Danmark. Det siger de allesammen. Det kan man læse masser af steder.
Men hvordan er man kommet frem til det tal?
Der er ingen registre, der fortæller, hvor mange døve, der er i Danmark.
Jeg ved det, for jeg har engang lavet en arbejdsmarkedsundersøgelse, hvor vi ville i kontakt med alle døve.
Man kan spørge høreklinikkerne, hvor mange, de har regisreret. Men de svarer ikke. Man kan spørge døveforeningerne. Men ikke alle døve er medlem af en forening. Man kan spørge døvekonsulentenre. Men ikke alle døve er i kontakt med offentlige hjælpere. Man kan spørge døveskolerne. Men ikke alle døve har gået i døveskole.
Og når det kommer til stykket, så skal man også definere, hvad det vil sige at være døv.
I min arbejdsmarkedsundersøgelse kom jeg alligevel frem til, at der var omkring 1200 døve (tegnsprogsbrugere) i alderen 18-66 år, som stod til rådighed for arbejdsmarkedet. Det var i slutningen af 1980'erne, og dengang var 8% førtidspensionister. Der var nogle, der var uder 18 år, og ganske givet også på 67 år og ældre.
Men 5000 døve i alt. Aldrig i livet. 3000, højst.
Prøv engang at spørge dem, der siger, at der er 5000 døve, hvor de ved det fra. Det er noget, de har læst, at nogen har skrevet, fordi de har læst et sted, at nogen har skrevet, fordi....
Nu er det jo ikke en kritik af de døve, at de ikke er så mange, som de siger, de er.
Men det betyder, at eftersom der ikke kommer flere børn, der vokser op som døve, så vil antallet af voksne døve blive mindre og mindre en del hurtigere, end døvesamfundet forventer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar